Vad gäller för avfallssorteringen från och med 2024?

Från och med 2024 införs successivt ett nytt system för insamling och sortering av hushållssopor.

Matavfall och restavfall samlas in i kärl vid varje fastighet eller vid gemensamma anläggningar.

Från och med 2024 inför SRV därför successivt ett system med färgsortering för enbostadshus, flerbostadshus och fritidshus. Färgsortering fungerar så att varje material tilldelas en egen färg – en färg för plastförpackningar, en för pappersförpackningar och så vidare. Hushållen sorterar sitt avfall enligt färgsystemet i färgade påsar. Påsarna slängs sedan i samma avfallskärl. Vid återvinningsanläggningen separeras därefter påsarna automatiskt efter färg så att varje material samlas ihop och kan tas om hand på rätt sätt för återvinning.

Från och med 2027 ska alla invånare enkelt kunna sortera för återvinning hemma hos sig själva. I områden som är lämpade för en gemensam avfallsinsamling och för flerbostadshus finns flera alternativa lösningar. Dessa samfälligheter, bostadsrättsföreningar eller flerbostadshus har möjlighet att samplacera hushållens kärl alternativt använda en sorteringslösning med kärlskåp eller med bottentömmande behållare. 

Du kan läsa mer om avfallssortering m.m. på SRV:s hemsida

Framför allt hittar du information om hushållssoporna i detta dokument, sid 33 f. 

----------------------------

Detta innebär att vi så småningom ska sortera våra hushållssopor i olika färgade påsar, som vi fortfarande stoppar i molokerna. Men mer information om när det startar lämnar vi senare efter information från SRV.